Clinic of Birds and Exotic Animals

Toto je záhlaví Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.

Prežúvavce

Podrad: Prežúvavce (Ruminantia)

1.      čeľaď: Tragulovité (Tragulidae)

Tragul vodný (Hyemoschus aquaticus)

Dĺžka: 70 – 80 cm

Hmotnosť: 10 – 12 kg

Gravidita: 6 – 9 mesiacov

Výskyt: západná až stredná Afrika

Habitat: husté tropické lesy blízko vody

Sociabilita: samotár/skupina

Status: menej ohrozený

 

Tragul indický (Moschiola meminna)

Dĺžka: 50 – 58 cm

Hmotnosť: 3 kg

Gravidita: 5 mesiacov

Výskyt: južná Ázia

Habitat: husté podrasty lesných okrajov

Sociabilita: samotár

Status: nepotvrdený

 

Tragul menší (Tragulus javanicus)

Dĺžka: 42 – 49 cm

Hmotnosť: 1 – 2 kg

Gravidita: 135 dní

Výskyt: južná Čína, Indočína, Thajsko, Singapur, Java, Borneo a Sumatra

Habitat: lesných oblastiach blízko vody

Sociabilita: samotár/menšie monogamné rodiny

Status: ohrozený

 

 

2.      čeľaď: Žirafovité (Giraffidae)

Žirafa škvrnitá (Giraffa camelopardalis)

Dĺžka: 3,5 – 4,8 m

Hmotnosť: 450 –  1900 kg

Gravidita: 457 dní

Výskyt: Afrika na juh od Sahary

Habitat: savany

Sociabilita: rôzna

Status: menej ohrozený

 

Okapia pralesná (Okapia johnstoni)

Dĺžka: 1,9 – 2,1 m

Hmotnosť: 210 – 250 kg

Gravidita: 425 – 457 dní

Výskyt: severné a východné Kongo, predpoklad západná Uganda

Habitat: husté dažďové lesy

Sociabilita: samotár/pár

Status: menej ohrozený

 

 

3.      čeľaď: Kabarovité (Moschidae)

Kabar žltobruchý (Moschus chrysogaster)

Dĺžka: 0,7 – 1 m

Hmotnosť: 7 –  17 kg

Gravidita: 196 –  198 dní

Výskyt: Tibetská plošina a oblasť Himalájí od Afganistánu po strednú Čínu

Habitat: lesy a krovinaté porasty horských oblastí

Sociabilita: samotár

Status: menej ohrozený

 

4.      čeľaď: Jeleňovité (Cervidae)

Mundžak malý (Muntiacus reevesi)

Dĺžka: 75 – 85 cm

Hmotnosť: 12 – 17 kg

Gravidita:

Výskyt: juhovýchod Číny a Tchaj-wan

Habitat: horské územia

Sociabilita: samotár/skupina

Status: miestami bežný

 

Jeleň lesný (Cervus elaphus)

Dĺžka: 1,4 – 2,5 m

Hmotnosť: 90 – 500 kg

Gravidita: 230 – 265 dní

Výskyt: Euroázia a Severná Amerika, severná Afrika, vysadený - južná Afrika, Austrália a Nový Zéland

Habitat: od trávnatých plání až po hlboké lesy

Sociabilita: skupina

Status: miestami bežný

 

Jeleň sika (Cervus nippon)

Dĺžka: 1 – 1,9 m

Hmotnosť: 30 – 130 kg

Gravidita: 218 – 229 dní

Výskyt: východná Ázia, Čína a Japonsko, vysadený - Európa, Afrika, Severná Amerika, Austrália a Nový Zéland

Habitat: miešané lesy

Sociabilita: skupina

Status: kriticky ohrozený

 

Jeleň sambar (Cervus unicolor)

Dĺžka: 1,6 – 2,5 m

Hmotnosť: 110 – 310 kg

Gravidita: 7 – 8 mesiacov

Výskyt: južná a juhovýchodná Ázia po 30. rovnobežku, vysadený – čiastočne Amerika, Austrália a Nový Zéland

Habitat: husté lesy do 3700 m n. m.

Sociabilita: samotársky popr. v malých skupinách

Status: miestami bežný

 

Jeleň milu (Elaphurus davidianus)

Dĺžka: 1,9 – 2,1 m

Hmotnosť: 100 – 300 kg

Gravidita: 250 – 288 dní

Výskyt: východná Čína

Habitat: navrátený do voľnej prírody

Sociabilita: skupina

Status: kriticky ohrozený

 

Axis škvrnitý (Axis axis)

Dĺžka: 1 – 1,8 m

Hmotnosť: 70 – 110 kg

Gravidita: 210 – 230 dní

Výskyt: India, Nepál a Cejlón, vysadený – Amerika, Austrália, Havaj a bývalá Juhoslávia

Habitat: otvorená krajina s riedkymi lesmi

Sociabilita: skupina

Status: miestami bežný

 

Daniel škvrnitý (Dama dama)

Dĺžka: 1,3 – 1,5 m

Hmotnosť: 40 – 70 kg

Gravidita: 225 – 237 dní

Výskyt: stredná Európa, Malá Ázia a severná Afrika, vysadený – aj inde v Európe, južná Afrika, Amerika, Kuba, Austrália a Nový Zéland

Habitat: teplejšie oblasti s nesúvislým lesom

Sociabilita: skupina

Status: miestami bežný

 

Srnec lesný (Capreolus capreolus)

Dĺžka: 0,9 – 1,2 m

Hmotnosť: 15 – 35 kg

Gravidita: 294 dní

Výskyt: Európa, stredný a dolný tok Volgy, Turecko a Irán

Habitat: otvorená krajina s menším lesom a krovinami

Sociabilita: samotársky/skupina

Status: miestami bežný

 

Jeleník bielochvostý (Odocoileus virginianus)

Dĺžka: 0,9 – 2,4 m

Hmotnosť: 20 – 150 kg

Gravidita: 195 – 212 dní

Výskyt: Amerika a južná Kanada po severnú Brazíliu a Bolíviu

Habitat: lesy a prérie

Sociabilita: skupina

Status: miestami bežný

 

Jeleník bahenný (Blastocerus dichotomus)

Dĺžka: 1,4 – 2 m

Hmotnosť: 100 – 150 kg

Gravidita: 9 mesiacov

Výskyt: stredná Brazília až Paraquay a severná Argentína

Habitat: bažiny a zaplavované územia

Sociabilita: pár/skupina

Status: ohrozený

 

Pudu južný (Pudu puda)

Dĺžka: 60 – 90 cm

Hmotnosť: 6 – 13 kg

Gravidita: 202 – 223 dní

Výskyt: južné Andy v Čile a Argentína

Habitat: vlhké lesy

Sociabilita: pár/skupina

Status: ohrozený

 

Jeleník čiernochvostý (Odocoileus hemionus)

Dĺžka: 1,8 – 2,5 m

Hmotnosť: 100 – 210 kg

Gravidita: 200 – 210 dní

Výskyt: západnej Kanady po Mexiko

Habitat: polopúšte, trávnaté prérie, kroviny a lesy

Sociabilita: skupiny

Status: menej ohrozený

 

Los mokraďový (Alces alces)

Dĺžka: 2,4 – 3,5 m

Hmotnosť: 200 – 820 kg

Gravidita: 226 – 264 dní

Výskyt: sever Euroázie a Severnej Ameriky

Habitat: podmáčané a bažinaté lesy, tajgu a zmiešané lesy

Sociabilita: samotár

Status: miestami bežný

 

Sob arktický (Rangifer tarandus)

Dĺžka: 1,2 – 2,2 m

Hmotnosť: 60 – 300 kg

Gravidita: 210 – 240 dní

Výskyt: sever Euroázie a Severnej Ameriky

Habitat: tundra, lesotundry a tajgy

Sociabilita: skupina

Status: ohrozený

 

 

5.      čeľaď: Vidlorohovité (Antilocapria)

Vidloroh prériový (Antilocapra americana)

Dĺžka: 1 – 1,5 m

Hmotnosť: 35 – 70 kg

Gravidita: 252 dní

Výskyt: južná Kanada, západná až stredné USA, severné Mexiko

Habitat: polopúšte až prérie, až do 3500 m n.m.

Sociabilita: rôzne

 
Toto je zápatí Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.