Clinic of Birds and Exotic Animals

Toto je záhlaví Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.

Bats

Rad: netopiere – Chiroptera

 

Netopiere sú jediné cicavce, ktoré majú krídla a sú schopné lietať. Krídlová blana (patagium) je pokračovaním kože chrbta a brucha a umožňuje vysokú úroveň manévrovania pri lete. Rozpätie krídiel závisí od veľkosti druhov a môže byť u najväčších až 1,5 m. Väčšina druhov tohto radu pri chytaní koristi využíva echolokáciu. Do tohto radu patrí skoro štvrtina všetkých druhov cicavcov, viac zástupcov má už len rad hlodavce. Do tohto radu patrí až 977 druhov. Netopiere sa vyskytujú v tropických a miernych pásmach po celom svete, okrem polárnych oblastí.

1. Podrad : kalone - Megachiroptera

Kalone patria k najväčším druhom netopierov. Dosahujú dĺžku tela až 40 cm. Kalone sú väčšinou plodožravé a niektoré z nich sú potravnými špecialistami. Žijú v Afrike, Ázii a Austrálii a sú často chované v zajatí. Najčastejšie chovanými zástupcami sú kaloň indický (Pteropus giganteus), kaloň egyptský (Rousettus aegyptiacus) a kaloň zlatý, syn. rodriquezský (Pteropus rodricensis).

Nároky na chov

Spôsob života je rozdielny u jednotlivých druhov. Kalone rodu pteropus žijú vo veľkých spoločenstvách, kolóniách zdržiavajúcich sa na stromoch. Kalone rodu eidolon žijú v malých skupinách alebo samostatne, ukrývajúcich sa počas dňa v stromoch a kríkoch. Kalone rodu rousettus žijú vo veľkých kolóniách, v jaskyniach. Všeobecne kalone potrebujú na chov teplotu 20 až 25 oC, pričom treba dávať pozor na udržanie teploty, ktorá by nemala klesnúť pod 18 oC. Podmienkou dobrého chovu je možnosť dostatočného pohybu, lietania. Kalone, ktoré chováme trvalo „v nočných domoch“, sa rozmnožujú vzácne. Kalone, žijúce na stromoch, potrebujú veľké priestranné ubikácie s množstvom konárov. Väčšina kaloňov sa živí plodmi, preto im podávame v zajatí jablká, hrušky, čerešne, pomaranče, figy, hrozno a iné. Podávanie banánov treba regulovať, lebo väčšie množstvo môže spôsobiť zápchu. Ak nie je dostatok čerstvého ovocia, nahrádzame ho kompótmi. Súčasťou kŕmnej dávky je sladená ryža, na tvrdo uvarené vajce, naškrabané chudé surové mleté mäso. Krmivo predkladáme v miskách, ktoré vešiame na konáre. Pri zostavovaní kŕmnej dávky treba počítať so stratami, pretože kaloňom pri kŕmení veľa potravy padá na zem. Ak umiestnime málo misiek na kŕmenie, vyvolá to súboj o potravu a menšie a slabšie jedince potom hladujú. Kalone podčeľade macroglossidae sa živia prevažne nektárom kvetov, kŕmime ich tekutou sladkou potravou podobne ako kolibríky a okrem toho im podávame hmyz a sladké, mäkké ovocie. Kalone kŕmime 2 x denne, pričom hlavné kŕmenie je neskoro popoludní.

Rozmnožovanie

V zajatí sa často rozmnožuje kaloň indický, ktorého gravidita trvá 6 mesiacov. Samička tohto druhu rodí jedno mláďa, ktoré nosí na svojom brušku približne 4 mesiace a až do doby dospelosti (1 rok), mláďa matku stále doprevádza a aj tesne vedľa nej spí.

2. Podrad : netopiere – Mikrochiroptera

Do tohto podradu patria malé druhy netopierov s často rozdielnym spôsobom života. Niektoré žijú vo veľkých kolóniách v jaskyniach, iné v malých skupinách alebo ako jednotlivce v dutinách stromov. Niektoré visia voľne na konároch, iné sa skrývajú pod listami, napr. banánovníkov. V oblastiach s chladnejším podnebím upadajú do zimného spánku a v oblastiach s teplým podnebím do letného spánku, aby prekonali obdobie s nedostatkom potravy. Medzi netopiermi sú aj druhy, ktoré na jeseň odlietajú do teplých krajín. Netopiere podľa druhu prijímanej potravy môžu byť hmyzožravé, ale väčšina sú všežravé a niektoré sú potravnými špecialistami. Najčastejšie sa chovajú v zajatí netopier veľký (Myotis myotis) a ucháč svetlý, syn. netopier ušatý (Plecotus auritus).

Nároky na chov

Keďže netopiere sú nočné cicavce, je ich chov v zajatí dosť problematický. Všeobecne majú radi vyššiu teplotu, 22 až 25 oC a vysokú relatívnu vlhkosť vzduchu, 80 až 90 %. Pri nižšej relatívnej vlhkosti dochádza k vysušovaniu lietacích blán a tým i k ďalším problémom. Do chovného zariadenia umiestňujeme nádobku s pitnou vodou. V zoologických záhradách sa netopiere chovajú „v nočných domoch“ s modrým osvetlením (chov pri červenom svetle je menej úspešný). Väčšina netopierov loví počas lietania. Netopiere dokážu loviť aj hmyz lezúci po konároch alebo po zemi. V zajatí hmyzožravé druhy kŕmime svrčkami, múčnymi červami, chrobákmi, atď. z misky alebo z ruky. Plodožravé druhy netopierov kŕmime v zajatí mäkkým pokrájaným ovocím, varenými ovsenými vločkami, bielkovinovými krmivami, hlavne vajcom a škrabaným mäsom.

Rozmnožovanie

Netopiere, pochádzajúce z mierneho pásma, sa pária na jeseň, ale živá sperma ostáva v maternici samičky až do jari, kedy dôjde k oplodneniu zrelého vajíčka. Dĺžka gravidity je rôzna, od jedného mesiaca až do štyroch. Samičky rodia väčšinou jedno mláďa, málokedy dve. Mláďatá sú prichytené na brušku matky 4 až 6 týždňov. Sú druhy netopierov, ktoré v období rozmnožovania vytvárajú kolónie , v ktorých sú len gravídne alebo rodiace samice. V kolónii ostávajú mláďatá v spoločných „škôlkach“, pokým ich matky lietajú za korisťou. Netopiere dospievajú v druhom roku života.

 
Toto je zápatí Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.