Clinic of Birds and Exotic Animals

Toto je záhlaví Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.

Insectivora

Rad: hmyzožravce – Insectivora

 

Hmyzožravce sú malé a väčšinou hmyzožravé cicavce. Ich telo je anatomicky prispôsobené spôsobu života, ale spoločným znakom všetkých druhov sú malé oči a uši a veľmi dobre vyvinuté rypáčiky. Do tohto radu patria napr. ježe, ktoré žijú na zemi, krty, tie sú zasa prispôsobené na život pod zemou. Ďalším zástupcom tohto radu je tenrek vodný, ktorý žije vo vode ale aj na súši. Tri čeľade tohto radu, ježovité, krtovité a pyskorovité sú rozšírené takmer na celom svete. Čeľade solenodovité, tenrekovité a zlatokrtovité majú obmedzené rozšírenie. Najčastejšie chovaní zástupcovia v zoologických záhradách sú jež západný (Erinaceus europaeus), jež východný (Erinaceus concolor), jež ušatý (Hemiechinus auritus) a tenrek pásavý (Hemicentetes semispinosus), tenrek veľký, syn. bezchvostý (Tenrec ecaudatus), piskor krátkochvostý (Blarina brevicauda), dulovnica väčšia (Neomys fodiens), bielozúbka bielobruchá (Crocidura leucodon).

Nároky na chov

Ježe obývajú riedke lesy, krovinaté stepi a tropické druhy polopúšte a púšte. Majú radi teplo a v nepriaznivých podmienkach upadajú do stavu strnulosti so zníženými životnými funkciami. Druhy žijúce v miernom pásme upadajú do zimného spánku, tropické druhy do letného spánku a tak prečkajú dobu najväčších horúčav. Ježe žijú samostatne, v čase rozmnožovania v pároch a po spárení matka ostáva s mláďatami až do zimného spánku. Ježe mierneho pásma môžeme chovať v letných mesiacoch v otvorených výbehoch, ohradených hladkým múrom, 40 cm vysokým. Vo výbehu zabezpečíme dostatok úkrytov.

Kŕmenie

Ježe sa živia hmyzom, ďalšími bezstavovcami a malými stavovcami. Tenreky a ježe prijímajú aj rastlinnú potravu, napr. mäkké plody. V zajatí im podávame väčšinou nadrobno posekané alebo mleté mäso, v mlieku namočené chleboviny a ako prídavok tvaroh, vajce, živý hmyz, pavúky a iné. Tieto druhy zvierat majú rýchly metabolizmus a preto aj prijímajú väčšie množstvo potravy, takže ich kŕmime viac krát denne, najmenej 4 krát za deň.

Rozmnožovanie

Dĺžka gravidity u tenrekovitých je 40 až 55 dní, počet narodených mláďat 2 až 10 a počet embrií až 30. Gravidita ježov trvá 31 až 42 dní, počet mláďat býva obvykle 5 až 7, mláďatá po narodení majú hmotnosť 12 až 25 gramov, dĺžku 9 cm. Ostne sú belavej farby a mäkké a približne 36 až 60 hodín od pôrodu začínajú vyrastať ostne trvalej telesnej pokrývky, pričom vývoj ostňov je ukončený v 3. týždni života. Vtedy malé ježe začínajú prijímať pevnú potravu. Gravidita bielozúbka trvá 31 až 33 dní. U krtkov 50 až 60 dní. Pohlavnú dospelosť dosahujú tenreky a krty vo veku 1 roka, a ježe v 9. až 11. mesiaci.

 
Toto je zápatí Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.